Little about the Internet.


Internet - всесвітня глобальна комп'ютерна мережа.
Internet об'єднує в собі тисячі локальних, галузевих, регіональних мереж усього світу. Окремий користувач, який не є абонентом якийсь із перерахованих мереж, також може підключитися до Internet через найближчий вузловий центр.
В даний час послугами мережі Інтернет користується понад 1 млрд. Чоловік.
Інтернет надає користувачам різноманітні послуги: електронну пошту, телеконференції, файлові архіви, Інтернет-телефонію, форуми прямого спілкування (chat). Найновішою і найцікавішою послугою, що надаються користувачам глобальної мережі, з недавніх пір стала можливість роботи з інформаційною системою World Wide Web (WWW). World Wide Web - всесвітня павутина: розподілена по всьому світу інформаційна система з гіперпосиланням, існуюча на технічній базі світової мережі Internet. Всесвітній Павутині виповнилося всього 16 років. Датою народження World Wide Web (WWW) вважається 6 серпня 1991. У цей день Тім Бернерс-Лі, який працював у Європейському центрі ядерних досліджень в Женеві (Швейцарія), опублікував короткий опис проекту WWW.
Web-сторінка - окремий документ World Wide Web.
Web-сервер - комп'ютер у мережі Internet, який зберігає Web-сторінки і відповідне програмне забезпечення для роботи з ними.
Web-сайт - розділ даних на Web-сервері, що належить якійсь організації чи особі. У цьому розділі його власник розміщує свою інформацію у вигляді безлічі взаємопов'язаних Web-сторінок. Зазвичай Web-сайт має головну (домашню) сторінку - Home page, від якої за гіперпосиланнями або вказівниками "вперед-назад" можна рухатися по сторінках сайту.
Web-сторінка має своє ім'я, за яким до неї можна звернутися.
Наприклад:

http://elhovka.narod.ru/html/urok.htm

Протокол доступу - http
Ім'я комп'ютера - elhovka.narod.ru
Ім'я директорії - html
Файл - urok.htm
Переглядати Web-сторінки не обов'язково підряд, гортаючи їх, як у книзі.
Найважливішою властивістю WWW є гіпертекстова організація зв'язків між Web-сторінками.
Ці зв'язки діють не тільки між сторінками на одному сервері, але і між різними серверами WWW.
Перехід від однієї сторінки до іншої відбувається по гіперзв'язки, утворюючим мережу, яка нагадує павутину.

Зазвичай ключові слова, від яких йдуть гіперзв'язки, виділяються на Web-сторінці кольором або підкресленням.
Роль ключа для зв'язку може виконати не тільки текст, а й малюнок, фотографія, покажчик на звуковий документ, тому замість терміна "гіпертекст" вживається термін "гіпермедіа".
Гіпермедіа - система гиперсвязей між мультимедіа документами.




Web-браузер - спеціальне програмне забезпечення, яке допомагає користувачеві переміщатися по "павутині". Найбільш популярним Web-браузером є Internet Explorer. Основне завдання браузера - звернення до Web-серверу за шуканої сторінкою і висновок сторінки на екран.
















Коментарі